Hi! Would you like to view this site as a private or a business customer?

Från avfall till affär

 

STAFFANSTORP Där andra ser skräp ser Christian Jansson och Patrik Zalewski pengar. Genom att ge avfall nya användningsområden har de lyckats göra miljöfrågan till en riktig tillväxtraket.

Det började med en idé om att tillvarata de trasiga produkter som försäkringsbolagen får in från sina kunder.
Men Christian Jansson och Patrik Zalewski blev snabbt varse om att försäkringsbolagen i regel bara betalade ut pengarna utan att kräva produkten tillbaka.

Med den insikten i bagaget startade de företaget Godsinlösen, något som två år senare skulle göra dem till Årets företagare i Staffanstorp 2015.
– Det var lågt hängande frukt, en väldigt enkel idé egentligen, säger Christian Jansson.

I dag samarbetar Godsinlösen med samtliga försäkringsbolag i Sverige. Varje dag får de in mängder med returnerade produkter från försäkringskunder, däribland runt 150 mobiltelefoner.
Telefonerna testas och lagas i den mån det är möjligt, och istället för pengar får kunden tillbaka en likvärdig, lagad mobiltelefon.

 

Tanken med Godsinlösen är att göra så många varor som möjligt dugliga för användning igen. På så sätt hjälper de till att ta tillvara på redan existerande produkter samtidigt som de sparar pengar åt försäkringsbolagen och minskar onödig nyproduktion.

– Vi ser värdet i det andra företag betraktar som avfall, och sedan hittar vi kunder som vill betala för det. En sak som är värdelös för en person kan vara guld värd för en annan, säger Christian Jansson.
I Returhuset, en stor affär intill huvudkontoret i Staffanstorp, säljer de vidare fungerande produkter som annars bara hade slängts.

Utgångspunkten är att så många produkter som möjligt ska leva så länge som möjligt, och i de fall det skulle vara olönsamt att sälja vidare produkterna så försöker man skapa nya användningsområden för dem istället.

För tillfället jobbar duon med utmaningen att tjäna pengar på de gamla tv-apparaterna som kommer in.
– De är skrymmande och kostsamma att transportera, och det enda värdefulla i dem är egentligen moderkortet. Men vi försöker hitta ett sätt att få ekonomi i det med, säger Patrik Zalewski.

Christian Jansson tar uråldriga 90-talstelefoner som ett exempel på något som ofta bara ligger och skräpar i gamla byrålådor, men som relativt enkelt går att omvandla till en apparat som lystrar till ljudet av motorsågar – något som visat sig vara en ovärderlig hjälp i kampen att stävja illegal skogsavverkning.

Sådana kan idéerna vara. I dag har företaget runt 40 anställda, och omsättningen bara växer.
– Marknaden är jättestor. Att vara länken mellan avfall och resurs har visat sig kunna bli en väldigt lönsam affär, säger Christian Jansson.