Hi! Would you like to view this site as a private or a business customer?

Företaget bakom Returhuset bygger ut och prisas som året ”återanvändare”

Företaget bakom Returhuset bygger ut och prisas som året ”återanvändare”

Det startade för fem år sedan som en idé att återanvända trasiga produkter som försäkringsbolagen begärt in från sina kunder. Nu expanderar Godsinlösen i Staffanstorp och i helgen vann företaget pris som årets ”återanvändare”.

— Ursäkta röran, säger Patrik Zalewski, en av företagets grundare.
Han välkomnar in i ett av lagerutrymmena. Företaget Godsinlösen och butiken Returhusets inflöde består av allt från trasiga cyklar, datorer och mobiltelefoner till begagnade möbler. Nu bygger de dessutom om expanderar Returhuset till en tre gånger så stor butikslokal.
Sent i vår någon gång öppnar företagets butiksdel – Nya Returhuset – med ett delvis nytt koncept. Butiken kommer att byggas kring fyra reparationsverkstäder för cyklar, elektronik, skor respektive textilier.
Där ska kunderna kunna se sina egna produkter bli reparerade i en öppen verkstad.
Läs mer:De är Årets företagare i Staffanstorp
– Det är lite symboliskt. Vi vill visa att det är möjligt att reparera istället för att slänga och köpa nytt, säger Christian Jansson, vd och även han grundare.
Av de trasiga produkter som kommer in till Godsinlösen repareras och återanvänds 92 procent. En stor del av dem säljs genom Returhuset.
Men företagets verksamhet består av mycket mer än butiken.
Bland annat är Godsinlösen konsult åt företag i en rad branscher som vill anamma den så kallade ”cirkulärekonomin”.
– Bara på de år vi hållit på har man märkt att den här frågan gått från att ses som ett nödvändigt ont till att vara prioriterad hos storföretagen.
När en mobiltelefon repareras och återanvänds innebär det att inga nya råvaror behöver brytas. Att det innebär en vinst för miljön är något de lärt sig att uppskatta mer på senare tid.
– Från början var det en möjlighet till bra business vi såg, säger Christian Jansson.
Men företagets representanter är stolta över helgens utmärkelse på tidskriften Recyclings nationella Återvinningsgala där de prisades som årets återanvändare.
– Det var så klart väldigt kul för oss och för alla våra duktiga kollegor, säger Patrik Zalewski.
Företaget är uppe i ett 50-tal anställda och ett 30-tal till är på väg in den närmaste tiden. Allt från cykelreparatörer och skomakare till administrativ personal ska anställas.
Källa: Sydsvenskan.