Hi! Would you like to view this site as a private or a business customer?

Sydsvenskan: De gör pengar av skräp

 

Varför slänga grejer som kan användas igen? Med den tanken startade Christian Jansson och Patrik Zalewski företaget Godsinlösen för tre år sedan. På fredag tar de emot pris som Årets företagare i Staffanstorp 2015.

 

”Försäkringsbolagen måste ha fullt av saker hos sig som folk har skickat in och fått ersättning för. De grejerna borde gå att sälja.” Den tanken blev fröet till Christian Janssons och Patrik Zalewskis företag Godsinlösen. Det visade sig att de hade helt fel. Försäkringsbolagen hade inga mobiltelefoner, fraktskadade varor eller trasiga cyklar alls. För de flesta bolagen krävde inte in föremålet som kunden fått ersättning för.

– Vi bestämde oss för att försöka förändra hur försäkringsbolagen jobbar. Hade vi vetat där och då vad vi gav oss in på så hade vi nog inte vågat. Men om något går att återanvända så är det inte bara bra för miljön, det finns också pengar att tjäna, säger Christian Jansson.
När försäkringsbolagen genom Godsinlösen började begära in produkterna och verifiera skadorna var det nästan en fjärdedel av försäkringsärendena som inte skickades in och därmed inte ersattes. Det kan lätt omvandlas till pengar sparade för försäkringsbolagen och i förlängningen även till lägre premier för kunderna säger Christian Jansson. Motprestationen att kunden måste skicka in varan innebär att en trasig mobiltelefon kan få ett förlängt liv när den lagas och skickas tillbaka.
– Genom att återanvända en telefon sparar man 64 kilo koldioxid, jämfört med att producera en ny. Att producera en ny telefon ger dessutom 86 kilo avfall. Det gör det intressant att räkna på vilken miljöpåverkan det har att vi återanvänder 20 000 mobiltelefoner om året, säger Christian Jansson.
Att företaget hamnade i Staffanstorp är mest en slump, även om Christian Jansson är uppvuxen strax utanför byn. När verksamheten växte och behövde mer yta fick grundarna tips om lokalen på affärsområdet Rondellen. På 2 000 kvadratmeter finns nu 35 anställda. Flera arbetar med avancerad dataradering. Fem anställda är tidigare praktikanter som fått jobb.
– En del av jobbet innebär att få lite skit under naglarna. Att fixa till en cykel, så att den nyservad och fin kan säljas till ett högre pris. Vi samarbetar med Lunds och Staffanstorps kommuner med praktikplatser för ungdomar och nyanlända. Det är ett bra förstajobb, säger Christian Jansson.
En del av varorna som kommer in hamnar i butiken Returhuset. Det kan vara artiklar från ett rökskadat lager eller varor som blivit kantstötta.
– Det här är sådant som hade varit svårsålt i en vanlig butik, säger Christian Jansson och pekar ut över butikshyllorna.
– Innan såg man detta som en kostnad, något som ska destrueras. Nu kan man se att det istället är en inkomst. Och folk är glada att fynda, fortsätter han.
Christian Jansson och Patrik Zalewski beskriver sig som affärsmän snarare än miljökämpar. ”En lågt hängande frukt” kallar de sin affärsidé som visat sig kunna ge både ekonomisk och miljömässig vinst.

På köpet har Patrik Zalewski blivit en nitisk sopsorterare även privat.
– Det är klart att vi har påverkats. Vi pratar om miljö hela dagarna på jobbet, säger Patrik Zalewski och skrattar.
– Det var faktiskt lite häftigt när polletten trillade ner för mig. Att ett så konkret miljöarbete som att återanvända saker även kan generera affärer, säger Christian Jansson.

Godsinlösen
Startade 2013 av Christian Jansson och Patrik Zalewski, som tilldelas pris för Årets företagare i Staffanstorp 2015. Priset delas ut på Guldkvällen i Kyrkheddinge på fredag.
Omsatte 32 miljoner kronor förra året. Räknad med att omsätta 55 miljoner i år.
35 anställda.
Huvudkontor samt butiken Returhuset i Staffanstorp. Mindre anläggningar i Stockholm och Växjö.

Källa: Sydsvenskan